Portalul ofera informatii complete despre producatorii si distribuitorii de miere de albine din Romania – miere 100% naturala, miere de salcam, tei, poliflora, de rapita, floarea-soarelui, de castan, miere de mana, miere cu catina, nuci, migdale, stafide, miere cu fagure, polen, miere la kilogram, miere la borcan, miere la plic, miere direct de la aplicultori.

Laptisorul de matca

Laptisorul de matca

LAPTISOR DE MATCA - Compozitie, proprietati

Laptisorul de matca este cel mai valoros si cel mai hranitor produs al stupului. Cu laptisor de matca sunt hranite larvele in primele trei zile si matca (regina) pe toata perioada vietii. Pentru a intelege cat mai bine proprietatile biologice deosebite ale laptisorului, trebuie sa stim ca matca eclozioneaza din celula in 16 zile, albina in 21 zile si trantorul in 24 de zile. In plus matca poate trai intre 3 si 5 ani fata de albine care traiesc in medie 40 zile si de asemenea regina poate depune si pana la 2000 de oua pe zi. Este un produs al albinelor doici in varsta de 3-12 zile, compus din secretii ale glandelor hipofaringiene si mandibulare, precum si din alimente (polen). Materiile prime care asigură formarea laptisorului de matca sunt mierea si polenul ingerat. Compozitia generala de laptisor de matca este: 67% apa, 13-18% proteine, zaharuri 11%, 6% acizi grasi, urme de vitamine K, D, E, A si vitamine din complexul B (niatina, biotina, piridoxina, acid folic, acid pantotenic). Din laptisorul de matca au fost izolati 18 aminoacizi liberi si combinati (acid glutamic, acid aspartic, alanina, glicina, leucina, lizina, metionina, etc). De asemenea, a fost demonstrata prezenta unor substante de tip hormonal.

Insusirile naturale initiale ale produsului se pot mentine prin congelare imediat dupa recoltare la temperatura de cel putin -18°C si pastrarea in aceasta stare neintrerupt. Organoleptic, laptisorul de matca se prezinta ca o masa vascoasa, omogena cu granulatii fine. Are culoare galbuie sau alb-galbuie, usor vascoasa, cu miros caracteristic, usor aromat si gust slab acrisor, usor astringent.

Cand se va consuma laptisor de matca sau amestecuri apicole care il contin, se va folosi o lingurita din lemn sau din plastic, deoarece proprietatile sale specifice se modifica in contact cu orice tip de metal.  De asemenea, laptisorul de matca va fi tinut la frigider. Este recomandat sa nu se consume laptisor de matca in a doua parte a zilei deoarece fiind un puternic energizant poate genera insomnii. Densitatatea laptisorului de matca 1g=0,884 ml.

Atentie!
Contraindicatii: alergii la polen si laptisor de matca, astm bronsic la copii, delir si agitatie psihomotorie si altele.

© 2015 Copyright by apicultura-romania.com