Portalul ofera informatii complete despre producatorii si distribuitorii de miere de albine din Romania – miere 100% naturala, miere de salcam, tei, poliflora, de rapita, floarea-soarelui, de castan, miere de mana, miere cu catina, nuci, migdale, stafide, miere cu fagure, polen, miere la kilogram, miere la borcan, miere la plic, miere direct de la aplicultori.
Un amestec de zahăr, enzime, minerale, vitamine și aminoacizi, mierea este un dulce natural remarcabil, cu multe beneficii asupra sănătății.
Timp de milenii, mierea a ocupat un loc important în hrana zilnică, fiind totodată un remediu în foarte multe afecțiuni. S-a demonstrat că bacteriile nu pot trăi în miere datorită potasiului, un element care extrage din bacterii apa vitală existenţei acestora. Testele au arătat că agenţii febrei tifoide au fost distruşi în 48 de ore în prezența mierii, iar cei care produc bronhopneumonie cronică au fost anihilaţi în a patra zi. Medicii o consideră de un real ajutor de-a lungul vieţii noastre, un supliment dulce şi sănătos, cu foarte multe utilizări practice. Mierea umple toate golurile care ar putea apărea în hrana zilnică.
Atenție la fructoză!
Conținutul ridicat de fructoză, în jur de 53%, face ca o singură linguriță cu miere să furnizeze organismului uman 4 grame de fructoză, ceea ce poate exacerba rezistența la insulină și face ravagii când e consumată în exces. Este un aliment de excepție, însă trebuie mâncată cu moderație, pentru a nu aduce mai mult de 25 de grame de fructoză (incluzând fructele și legumele) pe zi în organism. Nu se recomandă celor care iau medicamente de hipertensiune, colesterol, au diabet zaharat ori sunt supraponderali. Dacă nu ai astfel de probleme, mierea este sănătate curată!
Antidot pentru anemie
Cuprul, fierul şi manganul se află în cantităţi mai mari în mierea de culoare închisă. Trei elemente care contribuie la formarea hemoglobinei şi la reţinerea oxigenului, prin urmare, la tratarea anemiei.
Sursă de vitamina C
Polenul multor flori conţine vitamina C, iar în miere se găsește mai mult decât aproape în orice fruct, zarzavat sau legumă. Cum mierea conţine polen, este o sursă importantă de vitamina C. Mierea este un excelent mediu de conservare a vitaminelor: în timp ce vitamina C se pierde repede după recoltarea fructului sau legumei (de exemplu, spanacul pierde 50% din această vitamină în 24 de ore de la culegere), mierea o conservă în totalitate.
Uşor de digerat
Zahărul şi amidonul sunt supuse în sistemul digestiv unui proces de invertire enzimatică, pe când mierea, fiind predigerată de către albine, este mult mai ușor de digerat de către noi. Nu irită mucoasa gastrică, este asimilată uşor şi repede, iar dintre toate zaharurile, rinichii o suportă cel mai bine.
Sursă instantanee de energie
O dietă sănătoasă și un somn bun sunt rețeta pentru energie fără limite, dar, dacă ai nevoie de un impuls, mierea este cea mai bună alegere. Consumată la micul dejun, ajută organismul să capete energia necesară pentru o mare parte din zi, mai ales după o noapte albă, dar e bună și ca gustare, refăcându-ți forţele după un efort fizic intens. Este indicată în special sportivilor, pentru că le îmbunătățește performanța.
Potoleşte durerile artritice
Îndulcindu-ţi zilnic ceaiul sau cafeaua cu miere, durerile provocate de artrită se diminuează. Explicaţia constă în compensarea lipsei de potasiu, element pe care mierea îl aduce în organism.
Calmează tusea
Nu, nu-i doar un leac de la bunica: Organizația Mondială a Sănătății a inclus mierea pe lista substanțelor emoliente care reduc iritația gâtului. Mierea acționează la fel de bine ca dextrometorfanul, un compus des folosit în medicamentele contra tusei și infecțiilor tractului respirator superior.
Cicatrizant rapid
Mierea a fost folosită până la finele secolului trecut ca remediu împotriva infecțiilor, înainte de a fi înlocuită de penicilină. Cercetările arată că mierea luptă împotriva infecțiilor cutanate grave, ajută în tratarea rănilor și arsurilor. Aplici miere de mai mult ori pe zi, ca un pansament, și o lași să acționeze cât mai mult timp. Omoară bacteriile, fungii și dă o mână de ajutor epidermei să se regenereze mai repede. Dintre toate tipurile de miere (peste 300 sortimente), mierea de manuka (o plantă medicinală) poate eradica peste 250 de tulpini de bacterii.
Leac pentru herpes
Pentru că are efect antiviral puternic, mierea face minuni și în tratamentul herpesului oral, genital și al zonei zoster. Durerea și crustele se reduc semnificativ după aplicarea mierii sau dispar cu desăvârșire. Mierea trebuie aplicată pe leziuni de cel puțin patru ori pe zi.
Reduce ridurile
Este un umectant excelent, ceea ce înseamnă că atrage și reține umezeala în piele, fiind ideală pentru formulele cremelor și șampoanelor, dar și pentru prepararea măștilor în casă. Vitaminele și mineralele hrănesc pielea, în timp ce enzimele o exfoliază delicat, iar fructoza catifelează țesuturile și umple liniile fine. Este o mască de întinerire ideală înainte de o petrecere.
Tratează ulcerul și tulburările digestive
Este un bun tratament și pentru ulcer sau gastrită bacteriană. Glucoza și enzimele din miere produc peroxid de hidrogen, care ucide bacteriile neprietenoase ce duc la dezvoltarea ulcerului. Se consumă 1-2 linguri cu miere pe zi. Mierea e folosită în medicina ayurvedică de 4.000 de ani pentru îmbunătățirea vederii, pierderea în greutate, vindecarea impotenței, pentru tulburările tractului urinar, în astm bronșic, diaree și greață.
Remediu contra insomniei
În timpul nopții, creierul are nevoie de energie pentru a produce visele, gardienii somnului. Cum energia vine din zahăr, ficatul este vlăguit de glucoză. Mierea conține raportul ideal dintre fructoză și glucoză și sprijină activitatea ficatului în timpul somnului. Cu o linguriță de miere, putem activa hormonii recuperării, cum ar fi melatonina, implicată în reglarea somnului.