Nume:
Asociatia Stuparul Banatean - Timis
E-mail:
dumitruistratie@yahoo.com
Telefon:
0746 351 192
Adresa:
Timisoara, B-dul. G-ral Dragalina, Nr. 9, Jud. Timis.

Asociatia Stuparul Banatean - Timis
Apicultura

Apicultor, producator, distribuitori miere de albine din Romania naturala, miere de salcam, tei, poliflora, de rapita, floarea-soarelui, de castan, miere de mana, miere cu catina, nuci, migdale, miere cu fagure, polen, propolis, miere la kilogram, miere la borcan, miere la plic..

Detalii

Asociaţia STUPARUL BĂNĂŢEAN este înfiinţată în anul 2003 cu personalitate juridică reunind apicultorii din jud. Timiş, Caraş - Severin Arad şi Hunedoara. Obiectivul principal al asociaţiei este de a asigura o asistenţă tehnică apicolă tuturor membrilor din cadrul asociaţiei, să identifice problemele apicultorilor şi să le rezolve într-un cadru legislativ recunoscut, precum şi să promoveze  ideea  de integrare instituţională a asociaţiilor.
În baza reglementărilor în vigoare, Asociaţia  a primit autorizaţia  prin care i se conferă dreptul de a desfaşura CURSURI DE CALIFICARE ÎN MESERIA DE APICULTOR. Pentru membrii asociaţiei asigură permanent mentenanţă şi susţinerea proiectelor prin executarea de proiecte, intocmirea cererilor de finanţare pe Măsura 141, Măsura 112, etc. Asigură accesarea PROGRAMULUI NAŢIONAL APICOL pentru toţi apicultori din cadrul asociaţiei, prin membrii asociaţiei asigură dezvoltarea bazei melifere prin loturi de arbori meliferi EVODIA şi  SALCÂM JAPONEZ şi plante melifere FACELIA.

Apicultura (din lat. apis care înseamnă albină) este o ramură a zootehniei care studiază biologia și tehnologia creșterii și exploatării albinelor, în scopul obținerii de producții apicole ridicate și a sporirii producției de semințe la plantele agricole entomofile. Datorită particularităților biologice specifice, albinele furnizează omului importante produse, iar prin acțiunea de polenizare încrucișată a plantelor entomofile asigură însemnate sporuri de producție la multe culturi agricole.
Albinele îşi stabilesc adăpostul, în mod natural, în scorburi de copaci, crăpături de stânci, stîlpi, poduri sau în alte locuri care le oferă protecţie împotriva interperiilor. Încă din vechime, omul a adus albinele în preajma locuinţei sale, încercând astfel să valorifice produsele oferite de albine, în special mierea şi ceara. Stupii sunt construcţii din lemn sau poliuretan făcute de om pentru adăpostirea albinelor în vederea exploatării economice a acestora. La început albinele au fost adăpostite în stupi simpli (trunchiuri de copaci scobite, coşniţe), în care nu era posibilă intervenţia omului, fagurii erau ficşi, nu se puteau lua, extrage mierea şi refolosi. Acum se folosesc stupi sistematici, cu rame mobile, ce fac posibilă intervenţia omului în cuib şi folosirea raţională a tuturor produselor apicole.

Mierea de albine e cel mai sanatos aliment natural si nu degeaba se spune ca pe Taramul Fagaduintei curg rauri de miere. Putina lume stie ca exista tratamente cu miere pentru aproape toate tipurile de afectiuni. Bineinteles ca nu orice miere e buna, atat la gust cat si ca proprietati terapeutice. Mierea de albine este un produs natural complex rezultat al nectarului floral al plantelor si al imbogatirii acestuia de catre albine (Apis mellifera L) cu substante proprii, prin actiunea sucului secretat de glandele acestora. Generalitati Mierea de albine este un produs natural complex rezultat al nectarului floral al plantelor si al imbogatirii acestuia de catre albine (Apis mellifera L) cu substante proprii, prin actiunea sucului secretat de glandele acestora.Albinele produc frecvent si miere de mana, care provine din diverse lichide dulci din planta, dar nu din floare. Productia mindiala de miere variaza de la an la an, cantitatea medie in prezent este in jur de 700.000 t.


Este o soluţie apoasă bogată în substanţe zaharoase – până la 80% – reprezentate îndeosebi de glucoză şi fructoză ce provin din nectarul floral, extrafloral, mană şi alte surse, recoltate de albine şi depozitate în faguri. Enzimele, pe care albinele le introduc în nectar, au însuşirea de a scinda zaharoza, maltoza, melezitoza, rafinoza, melibioza etc., acest proces durând ani îndelungaţi. Transformarea nectarului de către albine în miere este însoţită apoi de preschimbarea şi înlocuirea conţinutului de acizinefolositori, odată cu eliberarea surplusului de apă. Valoarea pH-ului dintr-o miere maturizată variază de la 3-5-5,5, după provenienţa ei floristică. Căpăcirea mierii cu o pojghiţă de ceară la suprafaţa celulelor din fagure contribuie la menţinerea calităţi ei iniţiale, căpăcirea având rolul de a izola mierea de influenţa umezelii din mediul înconjurător. Cu ocazia invertirii nectarului în miere sunt încorporate proteine, materii albuminoide, acizi (formic, malic, citric, gluconic, succinic, acetic), substanţe minerale (fosfaţi de calciu, fier, săruri de aluminiu, stronţiu, cobalt, titan, crom, iod, argint, zinc, plumb, iridiu etc. în cantităţi infinitezimale), substanţe funcţionale de origine organică (enzime, catalaza, inulaza, inhibina), vitamine,antibiotice naturale, hormoni şi polen, mierea neputând fi egalată de nici un preparat farmaceutic sintetic căci ea este o substanţă vie şi direct asimilabilă.

Servicii

Scopul principal al asociatiei este de a oferi servicii complete membrilor sai in domeniul apiculturii:

- TEHNOLOGIA CRESTERII ALBINELOR;

- BAZA MELIFERA;

- PATOLOGIE APICOLA;

- APITERAPIA;

- LEGISLATIE;

- MANAGEMENT SI MARKETING APICOL;

- CONTABILITATEA FERMEI APICOLE;

- INTEGRAREA EUROPEANA.

Galerie foto

Asociatia Stuparul Banatean - Timis
Asociatia Stuparul Banatean - Timis
Asociatia Stuparul Banatean - Timis
Asociatia Stuparul Banatean - Timis

© 2015 Copyright by apicultura-romania.com